Sunday, October 24, 2010

Strawberry Swirl Cheesecake

Strawberry Swirl Cheesecake:

Bahan2:
200gm Digestives biscuits/ biskut marie.
1/2 cawan melted butter.
2 biji telur ayam.
2 paket cream cheese.
1/2 sudu teh esen vanilla.
3/4 cawan gula.
3 sudu besar strawberry jam.


(semua bahan2 boleh dapat kat tesco  blum.gif)

Ni gambar bahan2 tu:
(lupa letak vanilla tadi...heheh biggrin.gif)





Cara2nya:
1-Hancurkan biskut digestives tu( pandai2 la..nak guna tangan bole, nak blend bole, nak tekan2 gula bontot gelas pun bole...hehe.. blum.gif )
2-Sebatikan dengan butter tadi dan tekan2 dalam deep loose base cake tin.




3-Kemudian, putar gula, esen dan cream cheese tadi hingga kembang sikit.
4_Masukkan telur dua biji itu dan putarkan hingga kembang....



bersambung di bawah...

5-Bila dah kembang, tuangkan atas lapisan biskut hancur tadi..




6- Panaskan strawberry jam di dalam microwave- full power selama 15 saat..
Ketepikan sebentar.




7- sudukan sedikit demi sedikit di atas adunan cheese tadi...seperti tompok2. Kemudian, dgn menggunakan hujung pisau kecil, kacau2 sikit..jangan lebih2 lak, nanti tak lawO..heheh tongue.gif




8- Bakar dalam pre-heated oven at 375 degrees F/ 180 degrees Celcius for 35-40 minutes..

sambung lagi...heheee.. biggrin.gif




Setelah siap, keluarkan, dan sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam fridge sekurang2nya 3 jam...paling elok semalaman...

Pastu, potong elok2 dan hidangkan...

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

music graphic